jueves, 3 de febrero de 2011

Deures de socials

Pag: 54, 55, 56.

1.La segona fase de la industrialització

A la darreria del segle XIX, una nova fase del procés d'industralització<. la segona guerra industrial, el lideratge de la Gran Bretanya va començar a ser compartit amb noves potencies industrials com Alemanya, els Estats Units i el Japó.

1.1.Les noves fonts d'energia i les noves indústries

L'electricitati el petroli varen desbancar el carbó. L'electricitat múltiples aplicacions en la indústria, en els transports, en el sistemes de comunicació, en l'oci i en la il.luminació. El petroli es va començar a extreure als Estats Units a mitja segle XIX. La invenció del motor d'explosió en va possibilitar la utilització com a combustible per els automòbils, un mitja de transport fonamental a partir del segle XX.
En l'àmbit indústrial, la metal.lúrgia va adquirir un gran impuls provocat per la producció de nous metalls com l'acer inoxidable i l'alumini. La indústria de l'automòbil, amb la invenció, per Henry Ford, del cotxe utilitari, va aconseguir una gran expanció als Estats Units. La indústria química va aconseguir un desenvolupamentimportant a Alemanya gràcies a la fabricació de nous adobs, pesticies, productes químics, tints i productes farmacèutics. Finalment, gràcies a la utilització del ciment armat, es varen edificar els primers gratacels.

1.2.Una nova organització industrial

Ala darreria del segle XIX, l'organització industriales va orientar a la fabricació en sèrie. Taylorisme, fabricació en cadena, és a dir, la divisió de procés de producció en tasques molt especifiques utilitzant màquines de gran precisió. En aques tipus de fabricació, cada obrer fa una part molt concreta del procés. Aquest sistema de producció va néixer als Estats Units, i la fàbrica d'automòbils Ford va ser una de les primeres a implantar-lo. El resultat va ser una producció estandarditzada i també massiva de cotxes amb uns cost menors, fet que va permetre estendre el consum a sectors més amplis de la població. Per restingir la compètencia, acords entre empreses. El càrtel, el trus, el hòlding, i el monopoli.
-------------------------------------------------------------------------------------

2.La nova societat industrial

La vella societat estamental va donar pas a la societat de classes, estructurada en dos grans grups: la burgesia i el proletariat.

2.1.La burgesia

La burgesia es va convertir en el grup hegemònic perquè era propietària de les industries i dels negocis.

2.2.Els obrers

Els treballadors de les fàbriques formaven el proletariat industrial i urbà. Constituïen la mà d'obra, on feien feina a canvi d'un salari. Eren el grup més nombrós i el més desafaborit. La jornada laboral durava de 12 a 14 hores diaries i les remuneracions eren insuficientns per mantenir una família. Això obligava les dones i els nins a treballar, malgrat que percebien un sou inferior que als homes.

No hay comentarios: